Cheb

Cheb heeft een mooie oude stadskern een deel daarvan is auto vrij. De monumentale panden zijn kortgeleden fraai opgeknapt. Een echte aanrader dus!

Tot aan de 14e eeuw was de naam van de stad Egra, daarna veranderde de naam in Eger. Sinds de 16e eeuw wordt de stad ook Cheb of Chba genoemd. In 1850 werden Eger en Cheb allebei officiële naam van de stad, toen in het multinationale Keizerrijk Oostenrijk gelegen. Sinds 1945 is alleen de Tsjechische naam Cheb nog over. In het Duits wordt de stad nog wel Eger genoemd. Franstaligen gebruiken Egra.

De eerste vermelding van Cheb stamt uit het jaar 1061. In 1179 kreeg Cheb de status van stad. In de Hussitische Oorlogen stond het katholieke Cheb lijnrecht tegenover de hussieten. In 1430 vielen de hussieten Cheb aan, maar nadat de stad een grote som geld betaalde, besloten de hussieten te vertrekken. Op 25 april 1459 werd het Verdrag van Cheb getekend over de grens tussen Bohemen en Saksen. Tijdens de Dertigjarige Oorlog werd Albrecht von Wallenstein in Cheb vermoord. In 1723 werd Cheb een vrije koninklijke stad. Het noorden van de stad werd in 1809 grotendeels verwoest door een grote brand.

In 1919 was er een demonstratie in Cheb, zoals in alle Sudetenduitse steden, tegen het aansluiten bij Tsjechoslowakije. Twee mensen kwamen om toen de autoriteiten ingrepen. Op 3 oktober 1938, vlak nadat het Duitse leger de macht had overgenomen in het Sudeten-Duitse gebied, bezocht Adolf Hitler de stad. De stad zou tot 1945 bij Duitsland horen, waarna de stad weer aan Tsjechoslowakije werd toegewezen. De Duitse bevolking moest de stad op grond van de Benešdecreten verlaten. In 1954 ‘adopteerde’ de Duitse stad Amberg de uit Cheb vertrokken Duitsers.

Bezienswaardigheden:

  • Ten noordwesten van de stad ligt de ruïne van Kasteel Cheb, wat waarschijnlijk in de 12e eeuw is gebouwd. Vier bedienden van Wallenstein werden hier vermoord, een aantal uur voordat hij zelf werd vermoord. Een deel van het kasteel is nu een museum;
  • De Franciscanenkerk in het centrum van Cheb;
  • Het Districtsmuseum Cheb (Krajské muzeum Cheb) bevindt zich in het 15e-eeuwse gotische gemeentehuis, waarin Wallenstein werd vermoord;
  • De Loretokapel Starý Hrozňatov, katholiek bedevaartsoord.

Recente berichten